همه از پیامدهای آلایندههای محیطی بر بدن اطلاع داریم پیامدهای آلودگی هوا برای سلامت، شامل بیماریهای برگشتپذیری همچون خارش گلو، سردرد، سرگیجه و سوزش چشم و تاری دید میباشد
تاثیر آلایندههای هوا روی چشمهای انسان
چشم در برابر هوای آلوده به عارضههای ناپایداری همچون خارش و سوزش یا مشکلات جدیتر همانند حساسیت شدید، آبمروارید و حتی سرطان مبتلا میشود.
موارد زیر نیز از دیگر مشکلات رایج هوای ناپاک هستند:
- قرمزی چشمها
- سوزش
- آبریزش چشمها
- ترشحات طنابی چشم
- خارش
- خشکی و حس سوزنسوزن شدن چشم
- تاری دید و مشکلات بینایی، آب آمدن و خارش
خشکی چشم یکی از رایجترین مشکلات چشم در برابر آلودگی هوا است. این عارضه بهخصوص در شهرهایی مثل تهران یا پکن رواج زیادی دارد. کارشناسان دلیل این امر را کاهش رطوبت هوا میدانند.
سندروم خشکی چشم به دلیل کاهش یا فقدان اشک و همچنین کاهش رطوبت سطح چشم، پدیدار میشود. از نشانههای آن نیز باید به احساس خشکی، سوزش، خراشیدگی و کاهش دید موقتی اشاره کرد. خوب است بدانید که اشک از سه لایه چربی، ترشحات غدد اشکی و موکوس (mucus) تشکیل شده است. چربی موجود در آن از تبخیر سریع مایعات جلوگیری میکند. بنابراین، در صورت عدم ترشح اشک، چشمها خشک شده و دچار خارش میشوند.
حساسیت چشمی
وقتی اشک چشم با ذرات معلق و آلایندههای هوا مخلوط میشود، این مواد باعث بروز حساسیت و التهابات حساسیتی چشم میشوند. نشانههای حساسیت چشمی، شامل سرخی و سوزش، ریزش اشک و احساس جسم خارجی در چشم است. این بیماری سبب کاهش توجه و تمرکز بینایی میشود بهطوریکه فرد نمیتواند دید کاملی داشته باشد.

چگونه میتوان مضرات هوای ناسالم بر روی چشمها را کاهش داد؟
بسیار غیرواقعی است اگر بگوییم که در معرض هوای آلوده قرار نگیرید، زیرا زندگی شهری با این مشکل عجین شده است. اما میتوان با برخی تمهیدات اثرات آلایندهها بر روی چشم را کم کرد. سادهترین و اصلیترین کاری که میتوانید انجام دهید، مرطوب نگه داشتن چشم است.
برای اینکه چشمها همیشه مرطوب باشند و بتوانند اشک تولید کنند، باید رطوبت بدن را حفط کرد،با مصرف زیاد مایعات میتوان این کار را کرد . به توصیه کارشناسان، بهتر است روزانه ۸ لیوان آب بنوشید. یا با مصرف میوهها و سبزیجاتی همانند هندوانه، اسفناج، کاهو و خیار که حاوی مقادیر زیادی آب هستند، این کمبود را جبران کنید.
روش دیگر استفاده همیشگی از عینک آفتابی است. این عینکها فقط جنبه زیبایی ندارند، بلکه از ورود گردوغبار، آشغال و خاک به درون چشمها بهویژه در روزهای بادی، جلوگیری میکند.
از دیگر راهکارهای مناسب برای حفاظت از چشم در برابر اثرات منفی آلودگی هوا باید به افزایش میزان رطوبت داخلی خانه اشاره کرد. اگر حتی هوای بیرون از خانه خشک است میتوانید از دستگاه های رطوبتساز، بخورهای سرد یا گرم و یا حتی از روشهای سنتی همچون قرار دادن قابلمه پر از آب روی اجاق گاز استفاده کنید. رطوبت زیاد به پاکسازی سینوسها نیز کمک میکند.
قانون طلایی دیگری که در این رابطه میتوان گفت این است که از مالیدن چشمها خودداری کنید. این حرکت یک واکنش طبیعی است که فرد هنگام تحریک چشمها با انگشتان یا دست آنها را میمالد. اما باید بدانید که این کار موجب انتقال آلودگی میکروبی از طریق دستها به چشم خواهد شد. حتی ممکن است موجب آسیب دیدن قرنیه یا ایجاد آستیگماتیسم شود.
میتوانید از ترفندهای زیر هم کمک بگیرید:
- کمپرس آبسرد روی چشمهای بسته
- استفاده مداوم از قطرههای استریل چشمی
- استفاده از عینکهای آفتابی در طول روز
- خودداری از پاشیدن مستقیم آب به درون چشمهای باز
- عدم استفاده از لنز چشمی و مواد آرایشی
برای درمان خشکی چشمها نیز میتوانید از اشک مصنوعی استفاده کنید. البته پیش از خرید این دارو بهتر است با پزشک متخصص چشم در مورد گزینه مناسب برای چشمهای خود مشورت بگیرید. همچنین، در چنین مواقعی پمادهایی نیز توصیه میشوند که خاصیت درمانی گوناگونی دارند. نمونههایی که رطوبت بیشتری در چشم ایجاد میکنند را میتوانید شب پیش از خواب درون چشمها بچکانید تا صبح بماند.