گروه:
پوست و مو
تاریخ انتشار: 30 مرداد 1398
زمانی که فرد به طور غیرمنتظرهای، مقدار زیادی مو از دست میدهد مشخص میشود که دچار ریزش مو شده است.همهی ما در روز به صورت طبیعی ۵۰ تا ۱۰۰ عدد تار مو از دست میدهیم.با ریزش موهای قدیمی ،موهای جدید شروع به رشد میکنند.اما وقتی تعادل رشد موهای جدید و ریزش موهای قدیمی به هم میخورد، فرد دچار ریزش مو یا طاسی میشود.در علم پزشکی به ریزش موی بیش از حد ، آلوپسی یا طاسی میگویند.
حتما بخوانید:
چرخهی رشد موهای بدن و سر چند مرحله است؟
- مرحلهی آناژن (فاز رشد) این مرحله ۲ تا ۸ سال طول میکشد و حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد از موهای سر ما در این مرحله قرار دارد.
- مرحلهی کاتاژن (فاز گذرا): این مرحله ۲ تا ۳ هفته طول میکشد و فولیکولها در آن تحلیل میروند.
- مرحلهی تلوژن (فاز استراحت): این مرحله ۲ تا ۴ ماه طول میکشد و در انتهای آن مو میریزد.
چه کسانی بیشتر دچار ریزش مو میشوند؟
- خانمهایی که سنشان بالای ۴۰ سال است
- خانمهایی که تازه زایمان کردهاند.
- خانمهایی که در حال شیمیدرمانی هستند یا داروهای خاص دیگری مصرف میکنند.
- خانمهایی که موهای خود را سفت میبندند.
- خانمهایی که مدام برای موهای خود از مواد شیمیایی مضراستفاده میکنند.
بیشتر بدانید:مزایا و معایب روش HRT
.jpg)
علایم ریزش مو چیست؟
- ریزش زیاد موی سر
- طاسیهای منطقهای و کم پشت شدن مو
- کم شدن حجم مو هنگام بستن آن
- با لمس سر، موها به سادگی کنده میشوند.
دلایل ریزش مو در زنان چیست؟
ریزش مو در زنان 4 دلیل دارد: آلوپسیها، سبک زندگی، دلایل بالینی و تغییرات هورمونی.
۱. آلوپسیها
آلوپسی یا طاسی دلایل مختلفی دارد از جمله دلایل ژنتیکی یا سفت بستن موها یا هر چیزی که سیستم ایمنی را بیش از حد تحریک کند اما آلوپسی واگیر دار نمیباشد.
آلوپسی آندروژنی
شایعترین دلایل ریزش مو در زنان آلوپسی آندروژنی میباشد که ژنتیکی یا ارثی است.آلوپسی آندروژنی در دورهی یائسگی به دلیل کاهش میزان هورمون استروژن شدیدتر میشود .
دلیل آلوپسی آندروژنی چیست؟
- ژنتیک و وراثت است.
- بیماریهای زمینهای و تومورها
- مصرف دخانیات
آیا ریزش مو با الگوی زنانه قابل درمان است؟
هم در خانمها هم در آقایان، قابل بازگشت نیست. داروهایی که برای درمان آن استفاده میشود فقط روند ریزش را کند میکند و بخشی از موهای از دست رفته را جبران میکند هستند.
بیشتر بدانید:جوانسازی پوست با هایفوتراپی
.jpg)
روشهای درمان ریزش مو ناشی ازآلوپسی آندروژنی :
کاشت مو در زنان
متاسفانه امکان کاشت مو در آلوپسی آندروژنی زیاد نیست چون در آلوپسی آندروژنی بخشهایی از سر دچار طاسی شده است و بخشهایی نیز دست نخورده هستند .متاسفانه در زنان فولیکولهای بانک مو نیز نسبت به ریزش مقاوم نیستند و تمام بخشهای سر کم تراکم میشوند و نمیتوان برای کاشت مو از بانک مو استفاده کرد. لذا ممکن است خانمهای مبتلا به این شکل آلوپسی، کاندیدای مناسبی برای پیوند نباشند.
داروی ماینوکسیدیل برای درمان ریزش موی زنان
این دارو یک داروی موضعی است که در داروخانهها به صورت محلولها و فومهای ۲٪ و ۵٪ به فروش میرسد و مورد تایید سازمان FDA جهت درمان طاسی با الگوی زنانه است. ماینوکسیدیل را باید روزانه به پوست سر خود بزنید. حدود ۴ ماه تا ۱ سال طول میکشد تا اثر این دارو مشاهده شود.این دارو تمام موهای از دست رفته را جبران نمیکند؛ اما تا حدی باعث رشد موهای جدید و افزایش تراکم میشود.اما بعد از قطع دارو، دوباره ریزش مو باز میگردد.
عوارض ماینوکسیدیل:
- قرمزی پوست
- خارش
- خشکی پوست
- رویش موی ناخواسته در برخی نواحی؛ به ویژه گونهها
فیناستراید
یکی از قرص هایی که در درمان آلوپسی آندروژنی مردانه استفاده میشود، فیناستراید میباشد.اما سازمان FDA به خانم هایی که این بیماری دارند اجازه مصرف قرص فیناستراید را نداده است؛ اما برخی از پزشکان تجویز میکنند. مصرف این دارو در دوران بارداری باعث مشکلات مادرزادی میشود.
بعد از اینکه مصرف فیناستراید قطع میشود دوباره ریزش مو بر می گردد. عوارض این دارو سردرد، گر گرفتگی و کاهش میل جنسی میباشد.
اسپیرونولاکتون
این دارو ادرار آور است و تولید هورمونهای آندروژنی را کم میکند و همچنین ریزش مو در خانمها را کم میکند. این دارو تعادل مایعات و یونهای بدن را برهم میزند به همین دلیل باید با احتیاط مصرف شود. در باردار یا قبل از بارداری نباید این دارو را مصرف کنید .
عوارض جانبی اسپرونولاکتون:
- برهم خوردن تعادل الکترولیتها (یونها)
- خستگی
- خونریزی نقطهای در فواصل بین عادات ماهیانه
- قاعدگیهای نامنظم
- سفتی و دردناک شدن پستانها
بیشتر بدانید:با تزریق چربی ببشتر آشنا شوید
.jpg)
آیا آلوپسی آندروژنی قابل پیشگیری است؟
متاسفانه برای پیشگیری از این عارضه روشی وجود ندارد. به طور کلی تغذیهی سالم، عدم استفاده از حالات موی آسیب زننده، اتوی مو و مواد شیمیایی مضر و همچنین ترک مصرف دخانیات، میتوانند زمان شروع ریزش مو را عقب بیندازد.
آلوپسی کششی
یکی ازمهمترین دلیل ریزش مو در زنان ،بستن یا بافتن مو به شکلی است که موها کشیده شوند. دم اسبی سفت، بافت آفریقایی و بافتنهای سفت دیگر باعث کشیده شدن و کنده شدن موها میشود.
آلوپسی آرهآتا
ریزش موی سکهای یا آلوپسی آرهآتا یک بیماری خود ایمنی پوستی میباشد . دراین بیماری سلولهای سیستم ایمنی به فولیکولها حمله میکند و به آنها آسیب میزنند. آلوپسی آرهآتا به صورت طاسیهای منطقهای دایرهواری مشاهده میشود و معمولاً موقتی است .
۲. سبک زندگی
تغذیه:رژیم غذایی نامناسب و کمبود برخی از مواد مغذی از دلایل ریزش مو در زنان میباشد.
۳. دلایل بالینی
شوک و استرس شدید
شوکهای فیزیکی و روانی مانند از دست دادن یکی از اعضای خانواده، کاهش شدید وزن، جراحیهای سنگین، بیماریهای حاد و زایمان، از دلایل ریزش موی موقت هستند.
طاسی و ریزش مو علائم چه بیماریهایی هستند؟
- بیماریهای تیروئیدی: کمکاری یا پرکاری تیروئید، بیماری هاشیموتو
- بیماری هاجکین (هوچکین)
- کمکاری غدهی هیپوفیز
- بیماری آدیسون
- لوپوس
- پسوریازیس
- اسکلرودرمی
- بیماری سلیاک
-
۴. ریزش مو هورمونی
ارتباط ریزش مو با یائسگی
در دوران یائسگی چون سطح هورمونهای جنسی در بدن تغییر میکند امکان دارد هم در بخشهایی که قبلاً مویی وجود نداشت، مو رشد کند و یا موها کمپشت شوند.
ارتباط ریزش مو با بارداری و شیردهی
یکی از شایعترین دلایل ریزش مو در زنان،ریزش موی بعد از بارداری است. حدود ۳ ماه بعد از زایمان، برخی از مادران دچار تلوژن افلوویوم میشوند و موهای خود را از دست میدهند.