نگهداری و مراقبت از ابزارهای جراحی
ابزارهای جراحی با تنوع و گوناگونی موجود در آنها و میزان کاربرد در بخش های مختلف پزشکی ، اهمیت زیادی دارد
از آنجایی که جراحی یک روش پیشرو در کاربرد تکنولوژی های جدید میباشد رابطه نزدیک آن با علم به طور پیوسته مهمتر میشود.
کاربرد تکنولوژی جدید در ابزارهای جراحی و استفاده از روش های ابداعی در تولیدات ارزان با کیفیت و یا کاربرد آسان رقابت شدید را بین تولید کنندگان این محصول ایجاد نموده است . توسعه چنین ابزارهایی نیاز به ارتباط بیشتر بین پزشکان دانشمندان و شرکت ها دارد. رهیافت طب در مقاله زیر به شما آموزش میده چگونه طول عمر ابزار های جراحی و کاشت مو را افزایش دهید
ابزارهای جراحی
امروزه ابزارهای جراحی تقریبا منحصرا از فولاد ضد زنگ ویژه ساخته می شوند . انواع این فولادها بر اساس قواعد ملی و بین المللی برای مشخصه های ویژه و نیازهای وسایل جراحی با معیارهای کاملا متفاوتی ساخته میشود . به طور کلی نوع فولاد مورد استفاده بستگی به نوع کاربرد ابزار مانند قیچی و یا تیغ های جراحی دارد . آشنایی با مواد و خصوصیات آنها و همچنین چگونگی کاربرد و نگهداری و آماده سازی ابزارهای جراحی ، عمر مفید آنها را بالا میبرد.بسیاری ابزارهای جراحی در صورتی که در شرایط درست و صحیح تمیز نشوند خیلی زود آسیب دیده و فرسوده میشوند.
ابزارهای جراحی در اثر یک یا چند عامل زیر میتوانند آسیب دیده و عمر کوتاهی داشته باشند:
- *شستشوی نامناسب با وسایل تیز و خراش دهنده مانند برس سیمی و یا سیم ظرفشویی
- *تاثیر آب مورد استفاده و رسوبات باقی مانده در ابزارها ناشی از املاح موجود در آب
- *عدم رعایت اصول و شرایط مناسب در هنگام تمیزکاری و استرلیزاسیون و روغن کاری
- *عدم استفاده از محلول های پاک کننده شوینده و ضد عفونی کننده مناسب
- *عدم رعایت اصول جابجایی و نگهداری ابزارها
- *کیفیت نامناسب در ساخت ابزار و عدم استفاده از مواد اولیه با کیفیت بالا
نگهداری و آماده سازی ابزارهای جراحی
پس از هر بار استفاده از ابزارهای جراحی باید برای استفاده بعدی آن را تمیز و آماده نمود. تمیز کردن ابزارها شامل شستشو ضد عفونی و استریل کردن میباشد . باید توجه داشت استریل نمودن ابزارهای جراحی به معنی تمیز کردن آنها نمیباشد .
*جدا از کیفیت آب آشامیدنی وجود املاح و مواد مختلف مانند کلر ممکن است باعث آسیب وسایل جراحی در طی مراحل تمیز کردن شود . برای جلوگیری از خوردگی استفاده از آب مقطر توصیه میشود.
*جهت تمیز کردن ابزارها از مواد شوینده و ضد عفونی کننده مناسب استفاده شود . محلول های مورد استفاده برای تمیز کردن و ضدعفونی کردن دستی ابزارها نمی بایست بالاتر از دمای اتاق گرم شوند . محلول های شستشو و ضدعفونی باید به میزان مصرف مورد نیاز به طور روزانه تهیه و همواره تازه باشند . میزان زمان تاثیرگذاری و غلظت محلول بر اساس تهیه و دقیقا رعایت شود .
*در صورتی که از پودرهای مخصوص استفاده میشود ابتدا محلول به میزان نیاز از پئدر و آب تهیه شده و سپس ابزارها در داخل محلول قرار میگیرند . برای ابزارهای از جنس فلزات سبک و فلزات غیر آهنی،محلول های مخصوص استفاده شود.
*ابزارها را بعد از ضدعفونی کردن کاملا با آب تمیز و جاری (بدون رسوب ) آبکشی کنید.برای جلوگیری از بقای لکه های چربی در مرحله ی تمیزکاری ابکشی را با آب جاری 45 درجه انجام دهید.
نتایج رضایت بخش در مورد حداقل خوردگی ماده تنها وقتی تضمین میشود که به مقدار لازم از محلول استفاده شود.
*در تمیزکاری با استفاده از ماشین تمام رسوبات حاصل از تمیزکاری باید در مرحله آبکشی خارج شود در غیر این صورت بر روی وسایل لکه باقی مانده و یا تغییر رنگ ایجاد میشود . استفاده از یک خنثی کننده مناسب میتواند باعث بهبود نتایج آبکشی شود.
*برای تمیز کردن و ضدعفونی ابزارهای جراحی در هنگام شستشو آنها را به حالت باز قرار دهید و از قرار دادن آنها در محلولهای پاک کننده به مدت طولانی جدا خودداری کنید.
*برای تمیز کردن دستگاه ها با استفاده از دستگاه فراصوت وسایل جراحی می بایست در سبدهای مخصوص استیرلیزه کردن به طور باز برای تمیزکاری نگه داری شود . از آنجا که آب گرم بدون افزودنی ها نتایج رضایت بخشی به وجود نمی آورد یک شوینده مناسب می بایست به آن اضافه شود .
*دمای محلول شوینده باید بین 40 تا 45 درجه سانتیگراد باشد . ( اگر این دما کم شود تاثیر آب تضمین نمیشود و اگر از این دما بیشتر شود پروتئین ممکن است لخته شود .) اصولا وسایل تمیز شده با فراصوت می بایست بعدا به طور کامل به وسیله ماشین و یا دستی ابکشی شده و سپس بلافاصله به طور مناسب خشک شود . خرید و تشخیص ابزار جراحی خوب و با کیفیت در وضعیت کنونی بازار که انواع مختلف جنس ها در تولید آنها استفاده میشود کار دشواری است اما میتوان از مراکز معتبر ابزارات با اصالت خریداری کرد.
این مقاله توسط تیم تحقیق و توسعه رهیافت طب تهیه شده و کپی بردای از آن با ذکر منبع بلامانع است.
بیشتر بدانید: