بعضی از عوارض کاشت مو،تورم و قرمزی محل کاشت یا برداشت گرافتها است که طبیعی می باشد.عوارض طبیعی جزء روند بهبودی بدن می باشد و نگران کننده نیستند.البته نباید نسبت به عوارض کاشت مو بی توجه بود چون که کاشت مو یک عمل زیبایی است و هر عارضهای در جراحیهای زیبایی،تاثیرات بسیار مخربی بر نتیجهی عمل دارد.
کاشت مو یکی از ایمنترین جراحیهای زیبایی است که عوارض بسیار کمی دارد. در سالهای اخیر روشهای کاشت مو پیشرفت چشمگیری کرده اند اما تمام این روشها،نوعی عمل جراحی هستند به همین دلیل عوارض و خطراتی دارند.البته اگر در یک مرکز معتبر و حرفهای مو بکارید،عوارض کاشت مو کمتر می شود.
بعضی از عوارض کاشت مو،مانند تورم و قرمزی محل کاشت یا برداشت گرافتها،طبیعی است.عوارض طبیعی جزئی از روند بهبودی بدن می باشد و نگران کننده نیستند.نباید نسبت به عوارض کاشت مو بی توجه بود چون که کاشت مو یک عمل زیبایی است و هر عارضهای در جراحیهای زیبایی،تاثیرات بسیار مخربی بر نتیجهی عمل دارد.پزشک جراح و کادر درمانی نیز باید به خوبی با عوارض و راههای پیشگیری از آنها آشنا باشند.
چرا عوارض کاشت مو رخ میدهند؟
کاشت مو مانند هر عمل جراحی دیگر،امکان دارد عوارض داشته باشد..گاهی اوقات این عوارض به خوبی مدیریت و درمان میشوند؛ اما بعضی اوقات کاشت مو با عواقب ناگواری همراه است.روشها و تکنیکهای کاشت مو با گذشت زمان،کمتهاجمیتر، کمعارضهتر و نتایجشان طبیعیتر و زیباتر میشود.
با پیشرفت تکنیکهای کاشت،متاسفانه پزشکان زیادی با تخصصهای مختلف و بدون گذراندن دورههای مربوطه و مهارت کافی،به کاشت مو رو آوردهاند به همین دلیل روز به روز عوارض کاشت مو بیشتر شده است.
چگونه میتوان از بروز عوارض پیشگیری کرد؟
دو عامل که بر عوارض کاشت مو تاثیر می گذارد:
1. کلینیک کاشت مو 2. مراقبتهای بعد از عمل.
اگر کلینیک کاشت مو از دستگاهها و ابزار بهروز و جراحان حاذق و تیم درمانی حرفهای استفاده کند، احتمال بروز عوارض کاشت مو بسیار کم می شود.بعضی از عوارض به دلیل سهلانگاری بیمار بوجود می آید و بعضی دیگر به دلیل عدم ارائهی اطلاعات کافی از سوی کلینیک ایجاد می شود.مثلا برخی ازعفونتها،به دلیل رعایت نکردن بعضی از مراقبتهای بعد از عمل رخ می دهد.برای اینکه عوارض کاشت مو به حداقل برسد باید شرایط هر بیمار به صورت متمرکز بررسی شود و پس از انجام مشاورههای لازم، به صورت انفرادی تحت عمل قرار بگیرد.به طور کلی احتمال وقوع بیشتر عوارض کاشت مو کمتر از یک درصد است.
با رفتن به مراکز معتبر برای کاشت مو و همچنین توجه به توصیه های بعد از کاشت تقریباً تمام عوارض کاشت مو قابل پیشگیری هستند.عوارض روش FUTو عوارض روش FIT بیشتر مربوط به ناحیهی برداشت گرافتهای کاشت مو است و عوارض روشهای SUT، Micro FIT و Super FUE تقریباً با روش FIT یکسان می باشد.

عوارض عمومی کاشت مو
۱. حساسیت به بیحسی موضعی
حساسیت به بی حسی موضعی در بیشتر مواقع ناشی از ترس بیمار در دریافت دارو است و جنبههای روانی دارد.برای پیشگیری از این عارضه بهتر است تمام متقاضیان آزمایش حساسیت به داروی بیحسی انجام دهند.
۲. عوارض اتاق عمل
گاهی اوقات هنگام تزریق مادهی بیحسی،ضربان قلب بیمار بالا میرود در صورتی که بیمارمشکلات قلبی و عروقی داشته باشد، احتمال خطرات جدیتر وجود دارد.برای پیشگیری از این عارضه بهتر است همهی بیماران قبل از اقدام برای کاشت مو، نوار قلب بگیرند و از سلامت دستگاه گردش خون خود مطمئن شوند.
3.عوارض بعد از عمل
یکی از عوارض نادر در کاشت مو،سنکوپ می باشد که معمولاً در صورتی مشاهده می شود که جلسهی کاشت طولانی شود.سنکوپ موجب غش یا از دست دادن موقت هوشیاری میشود و معمولاً خطرناک نیست.این عارضه به دلیل درد، بالارفتن فشار خون، کمآبی بدن، افت قند خون و موارد دیگر ایجاد می شود و با تنظیم یونهای بدن، آبرسانی مناسب، عدم تغییر ناگهانی وضعیت بدن به سادگی پیشگیری می شود.گاهی برای بیحسی بهتراز دستگاههای ویبراتور و کمپرس سرد هم استفاده میشود.
شایعترین عوارض کاشت مو، درد در زمان جراحی یا بعد از آن است.این عارضه به سادگی با استفاده از تکنیکهای صحیح جراحی و همچنین داروهای بیحسی و ضد درد،قابل پیشگیری است.درد بعد از کاشت مو هم با مصرف داروهای مسکن خوراکی به خوبی مدیریت میشود.
اِدِم(ورم ناشی از تجمع مایعات در زیر پوست) در ناحیهی گیرنده یکی دیگراز عوارض شایع کاشت مو می باشد که معمولاً خود به خود بهبود مییابد.با مصرف داروهای استروئیدی خوراکی (کورتونها)این عارضه به آسانی درمان می شود.
بعد از عمل خارش در ناحیهی گیرنده و بانک مو بسیار شایع است.این عارضه بیشتر به دلیل خشک شدن و تشکیل دلمههای خونرخ می دهد که با اسپری سرم شستوشو،خارش سر کاهش می یابد.همچنین شستن سر و مصرف داروهای آنتیهیستامین باعث کاهش خارش می شود.

یکی دیگر از عوارض کاشت مو،سرفه و سکسکه می باشد؛این عارضه امکان دارد ۲-۳ روز طول بکشد.علت این عوارض هنوز مشخص نیست ولی ناشی از تحریک اعصاب پوست سر می باشد.
عفونت در ناحیهی گیرنده و همچنین ناحیهی برداشت گرافتها از عوارض دیگر کاشت مو می باشد.دلایل ایجاد عفونت، عدم رعایت مسائل بهداشتی، نشستن پوست سر و بیماریهای زمینهای (مثل نقص سیستم ایمنی) می باشد و علایم عفونت شامل تورم، قرمزی، درد و ایجاد جوش است.با مصرف داروهای آنتی بیوتیک به راحتی می توان از این عارضه پیشگیری کرد.
اگرآسیب ایجاد شده در پوست به خوبی ترمیم نشود باعث ایجاد اِسکار (جای زخم، جوشگاه یا بافت زخمگاه) می شود. در موارد شدید، اسکار به شکل جای زخم گوشتی یا کلوئیدی بروز می کند.
عوارض کاشت مو در روش FUT
درد ماندگار و بیحسی طولانی مدت بانک مو از جمله عوارض کاشت مو به روش FUT هستند.اگر برشی که برای برداشت نواری روی پوست زده میشود، بیش از حد عمیق باشد، ممکن است به اعصاب حسی ناحیهی بانک مو آسیب بزند. بافت اسکار هم میتواند روی عصب فشار وارد کرده و باعث ایجاد درد شود. اگر جراح مهارت و تجربهی کافی داشته باشد، عوارض ناشی از آسیب به اعصاب به حداقل میرسد.
ریزش موی شوکی که در علم پزشکی به آن افلوویوم میگویند از جمله عوارض کاشت مو است. این شکل ریزش مو در بالا و پایین خط برش مشاهده میشود. تقریباً همیشه رشد موها ۳ تا ۴ ماه بعد از ریزش، از سر گرفته میشود. تغییر در جمعیت فولیکولها، ادم، التهاب و اختلال در گردش خون به دلیل بخیه از دلایل این عارضه هستند. استفاده از داروی ماینوکسیدیل موضعی در رشد سریعتر موها موثر است.
خونریزی، باز شدن بخیهها و التهاب فولیکولها سایر عوارض کاشت مو به روش FUT هستند که به ندرت مشاهده میشوند.
عوارض کاشت مو به روش FIT
یکی از عوارض کاشت مو به روش FIT ،تُنُک شدن بانک مو است که معمولاً به دلیل برداشت نامتوازن یا بیش از حد فولیکولها ایجاد میشود. در این حالت بخشهایی از ناحیهی بانک مو خالی و بخشهایی پر می باشد.یکی دیگر از عوارض کاشت مو به روش FIT،اسکارهای نقطهای می باشد.در روش FIT و سایر روشهای مشابه (SUT، MFIT و Super FUE)اسکار ایجاد می شود.