شایعترین مشکل پوست و مو ،ریزش مو میباشد. این مشکل مختص آقایان نیست و خانمهای بسیاری نیز از آن رنج میبرند. گاهی ریزش آنقدر پیشرفت میکند که باعث طاسی می شود. گاهی هم اثرات خود را به آرامی میگذارد وموجب طاسی کامل نمشود. امروز میخواهیم اطلاعاتی را در مورد روشهای افزایش تراکم مو به شما ارائه دهیم.
انسانها همیشه علاقهی زیادی به داشتن موهای پرپشت داشته اند.بر اساس اطلاعات،ثابت شده است که انسانهای اولیه نیز دچار ریزش مو میشدند.دانشمندان نقاشیهایی یافتند که توسط انسانهای غارنشین کشیده شده بود و الگوی ریزش مو در آنها را نشان میداد. بنابراین ریزش مو مسئلهی جدیدی نیست و حداقل ۳۰ هزار سال قدمت دارد. درمان ریزش مو نیز قدمت زیادی دارد .
اولین متخصصان پوست و موی سردنیا در مصر بودند . قدیمیترین نوشتههای کامل پزشکی ،پاپیروسهای «اِبِرس»هستند که قدمتشان به مصر باستان بر میگردد و در آن در مورد درمان ریزش مو و افزایش تراکم مو صحبت شده است. اولین داروی ریزش مو معجونی بود مرکب از اکسید آهن، سرب قرمز، پیاز، عسل، رخام گچی و چربیهای به دست آمده از انواع حیوانات از جمله مار، کروکودیل، اسب آبی و شیر. مصریان برای پر پشت شدن موهایشان این معجون عجیب را میخوردند.
بقراط نیز در این زمینه به اطلاعات جالبی دست یافته بود.او متوجه شده بود که نگهبانان حرمسرای پادشاهان ایرانی هیچوقت دچار طاسی نمیشوند.بقراط میگوید فقط مردان «خون گرم»دچار طاسی میشوند و چون نگهبانان حرمسرا خواجه هستند، خون گرم نیستند و در نتیجه همیشه سر پر پشتی دارند.در واقع مشاهدات بقراط ، علت ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه را بیان میکند.یکی از اصلیترین دلایل این شکل ریزش مو ،هورمونهای جنسی مردانه میباشد.
متاسفانه با وجود پیشرفتهای شگفت انگیز پزشکی و دارویی، هنوز درمانهای سنتی و اکثراً بیفایدهی ریزش مو در دنیا ساخته و فروخته میشوند. گاهی این درمانها هزینههای سنگینی دارند و بعضی مواقع موجب طاسی کامل، آسیب به پوست یا بیماریهای مختلف میشود.
مواردی که باعث افزایش تراکم مو و رشد دوباره مو میشوند:
- آمینواسیدها
- مکملهای آهن
- ویتامینهایی همچون بیوتین و نیاسین؛
- پرو آنتوسیانیدها که در سیب، انواع چای، انگور، بریها و دارچین وجود دارد
- مکملهای ساخته شده از منابع دریایی و اقیانوسی؛
- انواع گیاهان دارویی چینی مثل جنسینگ؛
- آلوئه ورا، جینکو بیلوبا، چای سبز، ختمی و ارزن
- موادی مانند کافئین، ملاتونین، رتینولها و رتینوئیدها.
اولین قدم برای پر پشت شدن موها این است که علت ریزش مو را تشخیص دهیم .بسیاری از افراد دچارریزش مو با الگوی مردانه یا زنانه هستند.علت اصلی این شکل ریزش مو ناشی از عوامل ژنتیکی، هورمونی و محیطی مختلف میباشد.
علت ریزش مو چیست؟
- بیماریهای عفونی مثل کچلی قارچی که بیشتر در کودکان ایجاد میشود
- بیماریهای خودایمنی مثل آلوپسی آره آتا؛
- طاسیهای موقت مثل تلوژن افلوویوم بعد از بارداری؛
- بیماریهای روانی مثل اختلال وسواس موکنی یا تریکوتیلومانیا؛
- کمبودهای غذایی و سوء تغذیه مثل فقر آهن؛
- آسیب، شکستگی و سوختگی
- مصرف داروها و موادی مثل داروهای تیروئیدی، آمفتامینها و …
- درمانهایی مثل شیمیدرمانی و پرتودرمانی
- برخی بیماریهای زمینهای مثل سفلیس
- درمانهای مدرن و موثر
- افزایش تراکم مو با کاشت مو
بهتر است بدانید که کاشت مو،تنها درمان قطعی برای ریزش مو و افزایش تراکم مو میباشد.روشهای کاشت مو در گذشته تهاجمی بودند و نتایج خوبی نداشتند. اما روشهای امروزه بسیار کمتهاجمی است و نتایج شگفت انگیزی دارند. مدرنترین روشهای کاشت مو، روشهای FIT، SUT، MicroFIT میباشند.
روشهای افزایش تراکم مو:
1.ماینوکسیدیل و فیناستراید
داروهایی که توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برای درمان ریزش مو تایید شدهاند ،داروهای موضعی ماینوکسیدیل و خوراکی فیناستراید میباشند. نتایج استفاده از ماینوکسیدیل معمولاً بعد ۶ تا ۸ هفته از مصرف شروع و بین هفتهی ۱۲ تا ۱۶ به حداکثر خود میرسد. این دارو را باید روزانه ۲ بار به موهای خود بزنید.
نکات مهم در مورد ماینوکسیدیل :
- با مصرف زودتر ماینوکسیدیل ،تراکم مو بیشتر و بهتر میشود.این دارو بیشتر بر جوانان و افرادی که طاسی وسیعی ندارند تاثیر میگذارد.
- بیش از ۵۰ درصد مصرفکنندگان با مصرف دارو دچار کاهش ریزش، افزایش ضخامت و افزایش رشد موهایشان شده اند.
- مصرف ماینوکسیدیل برای آقایان و خانمها مجاز میباشد
- بعد از قطع مصرف دارو،دوباره ریزش مو آغاز میشود.
- برای رسیدن به بهترین نتیجه باید مصرف دارو با تجویز و نظارت پزشک انجام شود .
عوارض جانبی مصرف ماینوکسیدیل:
افزایش وزن، تپش قلب، تنگی نفس، درد قفسه سینه، ورم صورت
فیناستراید،در بدن باعث مهار تبدیل هورمون تستسترون به هورمون DHT میشود .بر اساس تحقیقات، این دارو غلظت DHT موجود در پوست سر را تا ۷۰٪ کم میکند.
نکات مهم در مورد فیناستراید:
- اثرات این دارو بر ریزش موی زنان هنوز ثابت نشده است به همین دلیل بهتر است فقط آقایان این دارو را مصرف کنند.
- مصرف این دارو برای خانمهای باردار ممنوع میباشد
- باید دارو را با تجویز و نظارت پزشک مصرف کنید
عوارض جانبی فیناستراید:
خارش، بثورات پوستی، افسردگی، مشکلات نعوظ، درد بیضه، متورم شدن صورت، سرطان پستان در آقایان
2.پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP
یکی از روشهای نسبتاً نوین برای درمان ریزش مو ،پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP میباشد.
3.مزوتراپی
در مزوتراپی ترکیبی از مواد مغذی و داروها به لایهی میانی پوست تزریق میشود .مواد تشکیل دهنده مزوتراپی مو، ویتامینهای بیوتین، B5 و A، مواد معدنی مفید مانند روی و سلنیوم، داروهای مغذی مانند سیلیکون و … میباشد.از مزوتراپی مو معمولاً به تنهایی برای درمان ریزش مو استفاده نمیشود.
4.لیزرهای کمتوان
لیزرهایLLLT، لیزر سرد، لیزر نرم، لیزر قرمز و …لیزرهای کلینیکی هستند.
5.ماساژ پوست سر
ماساژ پوست سر موجب افزایش رشد موها و جلوگیری از ریزش مو می شود.با ماساژ بعضی از ژنهای سلولهای پوست سرفعال میشود و میتوانند باعث بهبود وضعیت موها و جلوگیری از ریزش مو شوند.
سایر روشها
- آب پیاز در درمان ریزش موی سکهای موثر است و رشد مو را افزایش می دهد.
- جنسینگ باعث کاهش ریزش و افزایش تراکم مو می شود.
- روغن نارگیل، رزماری و گرانیوم برتقویت و افزایش تراکم مو تاثیر می گذارد.
راهکارهای خانگی افزایش تراکم مو:
1.روغن خردل و حنا
مقداری روغن خردل را درون ظرف آلومینیومی بریزید و ظرف را روی حرارت گاز قرار دهید و به دمای جوش برسانید. سپس برگ های حنا را در روغن خردل قرار دهید تا شروع به سوختن کنند. بعد از آن ظرف را از روی گاز بردارید و برگ های حنا را در صافی فلزی بریزید و از این مخلوط هر روز به پوست سر و موهای خود بزنید.
2.عطر سنبل
عطر سنبل ، موی سر را زیاد میکند . هفته ای 3 بار پوست سرتان را با عطر سنبل ماساژ دهید.
3.سرکه سیب
سرکه سیب فولیکول های مو را تحریک می کند و PH طبیعی پوست سر را بر می گرداند. مقداری سرکه سیب و آب را به میزان مساوی با هم مخلوط کنید و بعد از شستشوی موها با شامپو، موهای خود را با این محلول آبکشی کنید.
4.روغن کرچک
مقداری روغن کرچک را گرم کنید و پوست سر و موهایتان را به کمک آن ماساژ دهید و بعد از 45 دقیقه، موهایتان را با آب و شامپو بشویید.